while looking for the devil 2016
Ten years ago, the Dutch filmmaker Kees Hin travelled through South East Asia, Europe and The Americas, asking about the Devil.

The trip was filmed by colleague Diego Gutiérrez, resulting in 97-hour archive
of image and sound.

Ten years later Diego Gutiérrez and Danniel Danniel dive back into the un-edited footage.

Without searching for a conventional narrative pattern and by using a Random Timecode Chooser, they incorporate chance in the process of reconstructing the journey and redefine it's goal.

More of a rollercoaster than a train, more of a shoe-box full of photos than a neat photo album, offering more questions than answers, this non narrative film takes you where you haven't been before.

Year: 2016, 84 min HD
Countries: The Netherlands, Mexico
Direction: Danniel Danniel & Diego Gutierrez in collaboration with Kees Hin
Camera: Diego Gutierrez
Sound design: Hugo Dijkstal

With the support of
the Dutch Cultural Media Fund (MEDIAFONDS)
Amsterdam Fonds voor de Kunst (AFK)
FONCA-CONACULTA, MEXICO

WHILE LOOKING FOR THE DEVIL - trailer

While Looking for. the Devil -complete film, 84min, Engels ondertitelling

While Looking for. the Devil -complete film, 84min, Spaans ondertitelling

Een avontuurlijke kijkervaring is While Looking for the Devil, met één vast en vertrouwd element: de filmer zelf. Dit is een interessante aanvulling op het oeuvre van Kees Hin .

DOOR KEVIN TOMA (De Volkskrant)

Een vlindervanger, zo is de Amsterdamse filmer Kees Hin (79) meermaals omschreven. Als een cineast die speels en zonder vooropgezet plan de realiteit op de hielen zit en met zijn spontaan verzamelde beelden verwondering wil wekken. 'Ik wil mijn eigen reactie op het onderwerp journalistiek en dramaturgisch zo duidelijk mogelijk overbrengen', zei Hin on- langs in een uitgebreid interview met Peter Dop, op de website van het Dutch Directors Guild.
Hin droeg zijn archief over aan EYE, en in het kielzog daarvan komt het Amsterdamse filmmuseum nu met het programma 'Het werk van Kees Hin: een montage van gelukkige momenten'. Volgens EYE is dat werk 'een schatkamer die een halve eeuw Nederlandse ge- schiedenis en cultuur weerspiegelt'. Het instituut eert de meester met filmvertoningen, le- zingen en een video-installatie.
Hin begon als assistent van Bert Haanstra en debuteerde met Onderaards (1965), een do- cumentaire in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Sindsdien maakte hij meer dan honderd avontuurlijke producties in alle soorten en maten, van lange tot korte experimenten, van speelfilms tot kunstenaarsportretten.
In EYE zijn onder meer het filmsprookje Het schaduwrijk (1993) en Cinéma invisible (2005) te zien, Hins verfilming van scènes uit honderd nooit gerealiseerde filmprojecten. Ook draaien er verloren gewaande of nooit vertoonde korte producties, waaronder Het vie- ze hondje (1968), een zo letterlijk mogelijke bewerking van een scenario van Jan Hanlo.
Een interessante aanvulling op Hins oeuvre is het aangenaam stuurse While Looking for the Devil (2015). In 2005 maakte Hin, als zoektocht naar de duivel, een lange reis door Zuidoost-Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Talloze mensen haalden hij en camera-
man Diego Gutierrez voor de lens, en uit de 97 uur filmmateriaal die dat opleverde, stelden Gutierrez en editor Danniel Danniel een film samen. Dat wil zeggen: het beeldmateriaal werd niet chronologisch (of welke logische manier dan ook) geordend, maar enigszins wil- lekeurig achter elkaar geplakt middels een zogenaamde 'Random Timecode Chooser'.
De beelden - een Zuid-Amerikaans liefdespaar dat Hin op het hol van de duivel wijst, ver- tier in een IJmuidens verzorgingstehuis, acteur Bert Luppes die in een bloesemende kersen- gaard gevangen lijkt in de hel - verschijnen door elkaar gehusseld, vooruit- en terugge- spoeld op het doek.
Een avontuurlijke kijkervaring is het, met één vast en al snel vertrouwd element: Hin zelf. Soms zijdelings in beeld, soms alleen te horen wanneer hij iets vraagt, maar altijd even nieuwsgierig en tastend.

Contact

Diego Gutierrez: eldespacho@gmail.com
Linda Bannink: lindabannink@gmail.com