Over ons
EL DESPACHO maakt documentaire films en organiseert projecten en workshops waarin de camera op een sensitieve, ontvankelijke en onderzoekende manier wordt gebruikt. Meer dan alleen de techniek, leggen we de nadruk op de gevoeligheid van ons waarnemen, die het mogelijk maakt ons verbonden te voelen met de ander, met het leven en de wereld om ons heen. In onze projecten en workshops gaat het om het stimuleren van de creatieve en sociale vaardigheden en het vergroten van het inzicht in de complexiteit van ieder mens en de maatschappij waarin we leven.

EL DESPACHO werkt voornamelijk in Mexico en Nederland, maar eerdere projecten hebben ook plaatsgevonden in o.a. Argentinië, Indonesië, Marokko, Peru, Zwitserland en de Verenigde Staten.

De hoofdactiviteiten van EL DESPACHO zijn:
 • Ontwikkelen, regisseren, produceren en monteren van films.
  • Organiseren van ontmoetingen en filmprojecten voor filmmakers en beeldend kunstenaars, studenten en kinderen.
  • Organiseren van discussies, lezingen en presentaties in kunst- en culturele centra, scholen en universiteiten.


  • VIDEO ------- A MAN GOES OUT OF A ROOM WITHOUT LEAVING THE ROOM -----------Een gesprek met filmregisseur Kees Hin (Haarlem 1936). Betrokken bij veel El Despacho projecten.


   EL DESPACHO is opgericht in 1998 en wordt geleid door
    DIEGO GUTIÉRREZ en LINDA BANNINK

    - DIEGO GUTIÉRREZ (1966) is een Mexicaans-Nederlandse beeldend kunstenaar, filmregisseur, cameraman en filmeditor.
    Hij woont en werkt voornamelijk in Amsterdam.
    Hij studeerde beeldende kunst aan de UNAM in Mexico Stad en volgde later de twee-jarige ‘artist in residence’ aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en het DOCLab van het Binger Filmlab in Amsterdam.
    In 1998 richtte hij “el despacho” op. Naast zijn eigen film- en kunstprojecten, heeft Gutiérrez verschillende kunst- en filmprojecten in samenwerking met andere filmmakers en beeldend kunstenaars geregisseerd, geproduceerd en gecoördineerd, waaronder i.s.m. Kees Hin, Danniel Danniel, Yael Bartana, Sebastián Díaz Morales en Hafiz Rancajale.
    Zijn werk is wereldwijd vertoond in landen als o.a. de Verenigde Staten, Nederland, Ierland, Indonesië, Japan, Mexico, Argentinië, Canada, Spanje en Frankrijk.
    Hij heeft verschillende beurzen en prijzen voor zijn werk ontvangen, waaronder: FIPRESCI PRIZE voor beste documentaire (Thessaloniki 2013), GOUDEN KALF voor beste documentaire (NFF 2013), JEAN VIGO PRIZE voor beste regie (Festival Punto de Vista 2015), FOPROCINE-IMCINE, Sistema Nacional de Creadores (FONCA), UNESCO Bursaries for Artists, Estudios en el Extranjero-INBA, Prince Claus Fund, Artscollaboratory-Mondriaan Stichting, Jovenes Creadores (FONCA).
    Hij heeft als docent en gast-docent gewerkt aan verschillende kunst instituten, waaronder:
    Rijksakademie van Beeldende Kunsten, (Amsterdam), CalArts Photo and Media department (Los Angeles), Centro de la Imagen (Mexico City), Ecole cantonale d'art du Valais, (Sierre, Switzerland), Centro de la Imagen (Mexico City).

    - LINDA BANNINK (1975) is een Nederlandse beeldend kunstenaar en filmmaker en geeft film- en fotografieles. Ze woont en werkt in Amsterdam.
    Ze heeft gestudeerd aan de richting Audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Later heeft ze de BIK-opleiding gedaan (cultuureducatie - Beroepskunstenaars in de Klas) aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
    In 2002 sloot ze zich aan bij “el despacho” en heeft sindsdien, naast haar eigen films en kunstprojecten , verschillende films en projecten geregisseerd en geproduceerd met “el desopacho” en Diego Gutiérrez.
    Haar werk is vertoond in landen als Mexico, Nederland, Belgie, Duitsland en Indonesie.
    Ze heeft verschillende beurzen, bijdragen en prijzen ontvangen, waaronder: de Gerrit Rietveld Avademie Award voor autonome kunst (2000), Ministerie van onderwijs (Rijksakademie van Beeldende Kunsten), Startstipendium Fonds voorbeeldende kunsten,vormgeving en bouwkunst,NL, Artscollaboratory-Mondriaanstichting, Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
    Ze geeft fotografie- en filmless en werkt als freelance docent in cultuureducatie (fotografie en film) met kinderen in het basisonderwijs en heeft gewerkt als gast-docent aan de Gerrit Rietveld Academie en aan de European Exchange Academy.

Contact

Diego Gutierrez: eldespacho@gmail.com
Linda Bannink: lindabannink@gmail.com