Toerist in eigen habitat 2018
Nog nooit waren er zoveel toeristen. Maar heb je ze weleens goed bekeken? Wanneer is iemand een toerist? Hoe gedragen ze zich? Wat doen ze allemaal? En waar zijn ze eigenlijk naar op zoek?

In deze workshop 'straatfotografie' voor de midden- en bovenbouw (4 x 1,5 uur) onderzoeken wij met de kinderen het fenomeen ‘toerisme’.
Wat gebeurt er als we zelf toeristen worden, gewapend met fotocamera's?
We verdiepen ons in wat iemand tot een toerist maakt en gaan naar een echte ‘toeristische trekpleister’ in de stad om ze ‘in het wild’ te ontmoeten.
Daar proberen we de toeristen niet alleen stiekem te ‘vangen’ op onbewaakte momenten, maar proberen ook bijzondere foto portretten met ze te maken.

De kinderen verkennen verschillende fotografie technieken. Van goed observeren van een afstand, tot persoonlijke portret fotografie, waarbij niet alleen de toeristen centraal staan, maar de kinderen zelf ook. Zo worden ze uitgedaagd te experimenteren met timing, standpunt en perspectief, maar ook om uit hun eigen ‘comfortzone’ te komen.

De kinderen fotograferen tijdens de workshop altijd zelf en werken zowel individueel als samen. Zij leren vooral door veel foto’s te maken, terug te kijken en te bespreken.
We proberen hier samen heldere en scherpe vragen over te stellen.
Wat is er allemaal te zien op een foto? Wat is ‘spontaan’ of ‘echt’? Wat is geposeerd? Wat is nep? Hoe zie je dat? De mogelijke verschillende betekenissen die een foto kan hebben komen aan bod.

Uiteindelijk moet er een keuze worden gemaakt.
Op welke foto's ben ik het meest trots? Welke foto’s wil ik graag laten zien? Kan ik er iets bij schrijven of ze een titel geven?

‘Toerist in eigen habitat’ is uitdagend, maar tegelijkertijd laagdrempelig. De workshop onderzoekt niet alleen fotografie, maar ook de relatie die we hebben met onze omgeving.

Toeristen Safari op het Museumplein

Toeristen op het schoolplein

"Toeristen op het schoolplein". Deel I van de workshop; oefenen op het schoolplein.

Linda Bannink heeft de richting audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie afgerond en daarna de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in 2002. In 2016/2017 volgde zij de BIK-opleiding (Beroepskunstenaars in de Klas) aan de AHK. Sindsdien organiseert zij naast de documentaire projecten met El Despacho, fotografie- en filmworkshops voor kinderen, ook in het basisonderwijs (groep 1 t/m 8). Inmiddels heeft ze veel ervaring in het lesgeven aan kinderen en volwassenen.

Voor meer informatie of het aanvragen van een workshop:
lindabannink@gmail.com

Linda kan de workshops aanpassen aan een specifieke vraag van de school of leerkracht. Ook kan zij de workshops in het engels of spaans geven.

"Linda heeft zo'n natuurlijke houding naar de kinderen toe.
De lessen zijn gedegen voorbereid, op zo'n manier dat ze in de praktijk
de ruimte pakt. Ze ziet elk kind en elk kind weet zich gezien.
Ze geeft de groep zoveel vanzelfsprekend vertrouwen, dat ze dat
vertrouwen aan haar teruggeven. "
- Elly, leerkracht groep 4/5 OBS De Roos

“Linda is een kei in het voorbereiden van haar lessen. Ze heeft een prettige stem en komt erg vriendelijk over. Ze geniet van de leerlingen maar ook van het lesgeven zelf, daarnaast stelt zij zich flexibel op waardoor ze zeer ontspannen overkomt. De opdrachten die gekozen waren en de uitleg die gegeven werd waren duidelijk. De leerlingen gingen heel enthousiast aan het werk.
Ook de afsluiting van de lessen kreeg goed de aandacht. Er werden vragen gesteld aan de leerlingen en Linda koppelde goed terug naar wat ze gedaan hadden.”
- Paula, leerkracht BEVO groep 1 t/m 8 & ICC, De Ichtusschool, Amsterdam

Contact

Diego Gutierrez: eldespacho@gmail.com
Linda Bannink: lindabannink@gmail.com